Υποκαπνισμός με χρήση φωσφίνηςΗ φωσφίνη είναι χημική ουσία που δρα σε μορφή αερίου, σε ορισμένες θερμοκρασίες και πιέσεις είναι θανατηφόρα για τα έντομα σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους. Στους υποκαπνισμούς για το σαράκι λαμβάνονται υπ’ όψη παράγοντες όπως:
⦁ Οι φυσικές και χημικές ιδιότητες του αερίου που επιλέγεται.
⦁ Ο χρόνος έκθεσης του παρασίτου.
⦁ Η θερμοκρασία του χώρου όπου πραγματοποιείται ο υποκαπνισμός.
⦁ Η στεγανότητα του χώρου.
Εργασίες ΥποκαπνισμούΟι χώροι που θα γίνουν οι εργασίες εφαρμογής του υποκαπνισμού πρώτα επιθεωρούνται για τα σημεία που μπορεί να διαφύγει το αέριο ώστε αυτά να σφραγιστούν. Στη συνέχεια πραγματοποιείται μόνωση με φύλλα πολυαιθυλενίου πάχους τουλάχιστον 4 mil και ειδική χαρτοταινία στα παράθυρα, στους εξαεριστήρες και στις πόρτες πλην μίας που θα χρησιμεύσει σαν έξοδος. Επίσης σε ηλεκτρικές συσκευές, πρίζες, διακόπτες, ηλεκτρικούς πίνακες κλπ.
Ο υπολογισμός της δόσης που θα χρησιμοποιηθεί γίνεται με βάση τις μεταβλητές των υποκαπνισμών για κενούς χώρους. Αυτές είναι
ο όγκος, η θερμοκρασία του αέρα καθώς και η στεγανότητα του χώρου σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες χρήσης του σκευάσματος.
Για λόγους ασφαλείας προειδοποιητικά σήματα πρέπει να επικολλώνται στις εισόδους των κτηρίων και οι πόρτες πρέπει να κλειδώνονται. Οι εφαρμογές υποκαπνισμού διενεργούνται από
εξειδικευμένα συνεργεία με πολυετή πείρα στους χειρισμούς των αερίων καπνογόνων, πάντα υπό την καθοδήγηση Γεωπόνου.
Η διάρκεια του υποκαπνισμού είναι 3-10 μέρες. Η διάρκεια εξαρτάται, αφενός από τη θερμοκρασία και τη σχετική υγρασία που επικρατεί κατά την διάρκεια της εφαρμογής, αφετέρου δε, με τον τύπο της φωσφίνης. Κανόνας είναι να μη γίνονται υποκαπνισμοί τους χειμερινούς μήνες όταν η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι κάτω από 10οC.